Shopping Bag (0) Items | RM 0.00

Create an account

Iklan eKarya

majalahsquare
Jom Sertai Cabaran Sihat Musim 3
ADAKAH anda berdepan masalah berat badan dan ingin mengurangkannya? Ingin mengetahui cara terbaik dan sihat (tanpa mengambil pil kurus atau menahan lapar) menurunkan berat badan di samping bersama memenangi wang tunai RM4,000? Ingin mengikut jejak langkah Fadhlul Hadi (pemenang musim pertama) atau Hazim Badri (pemenang musim kedua)? Adakah anda ingin bersama 40 peserta lain dalam menurunkan berat badan?

Nak join? Dapatkan informasi pendaftaran dan lain-lain info di sini.
Hazim Juara Cabaran Sihat Musim ke-2 !SAYA Muhammad Hazim Badri, pemenang Cabaran Sihat Musim ke-2. Percaya tak kalau saya beritahu ketika memulakan pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada tahun 2001, berat saya hanyalah sekitar 80 kg? 

Corak hidup sebagai pelajar yang sering tidur lewat dan makan tidak menentu waktu, membantu kepada ‘perkembangan’ berat badan saya ketika itu sehingga mencecah 115kg! Lebih teruk lagi, corak kehidupan yang tidak sihat berterusan hingga ke zaman pekerjaan pada tahun 2009 iaitu sebagai kakitangan di sebuah unit beruniform di Johor. 

Oleh sebab saya memang seorang yang ‘kuat’ makan, ditambah mempunyai pendapatan yang tetap, memilih pelbagai jenis makanan enak dan lazat untuk dinikmati tidak pernah menjadi halangan. 
Gaya hidup itu diteruskan sehinggalah pada satu ketika saya mula merasa lenguh kaki dan sakit pada bahagian tapak kaki setiap kali berjalan. Ketika itu, barulah saya sedar beratnya kini sudah mencecah sehingga 121kg! 

Seperti kebanyakan individu lain yang bertubuh besar, saya juga tidak ketinggalan mencuba produk kesihatan bagi menurunkan badan. Setelah hampir sebulan menggunakannya, ada perubahan positif. Namun kebergantungan terhadap produk yang terlalu tinggi dan komitmen bulanan sedikit sebanyak menghalang untuk saya mendapatkan set tambahan. Semangat saya mula goyah.

Saya mula mencari tip-tip mengurangkan berat badan di Internet sehinggalah terjumpa blog Kevin Zahri dan telah terbaca iklan mengenai Cabaran Sihat. Tanpa membuang masa saya terus mengisi borang dan menghantarnya secara online. Alhamdulillah saya diterima dan memulakan cabaran pada ketika itu dengan berat 105.3kg.

Akhirnya setelah tujuh tahun tidak pernah mencapai berat di bawah angka 100, saya berjaya melakukannya menerusi Cabaran Sihat. Ia benar-benar memberi kepuasan. Malahan kejayaan ini membentuk keyakinan dan stamina diri.

Menjalani program seumpama ini merupakan pengalaman yang amat berharga buat saya. Aktiviti-aktiviti seperti aerobik, berbasikal, paintball dan juga merentas desa benar-benar menguji daya kemampuan saya dan banyak membantu kepada penurunan berat badan ini. Di samping ilmu dan nasihat yang diperoleh dari Kevin sendiri, saya tidak pernah ambil remeh.

Ilmu yang saya dapat terutamanya dari segi pemakanan, kecergasan memang tidak akan disia-siakan. Walaupun cabaran program ini telah tamat namun pada saya cabaran untuk diri baru saja bermula dan saya berazam untuk menurunkan berat badan ke tahap yang lebih ideal. 

Saya ingin kongsi kejayaan ini dengan isteri juga iaitu Nazatulsyima yang paling banyak memberi sokongan,” ujar Hazim yang banyak menjadikan kisah kejayaan individu lain sebagai sumber inspirasinya membentuk tubuh idaman.

Sepanjang enam minggu cabaran, Hazim kini memiliki berat badan 90.6kg setelah berjaya menurunkan berat badan beliau sebanyak 14.7kg. Walaupun sudah berjaya menurunkan berat badan, beliau berazam untuk menurunkan lagi berat 15 hingga ke 20kg sehingga hujung tahun ini. 
Hadi Juara Cabaran Sihat Musim Pertama 


SUDAH tentunya saya merasa cukup gembira pertamanya kerana misi utama menyertai program ini adalah untuk mencabar diri sama ada saya boleh berjaya atau tidak untuk mengurangkan berat badan. 

Jadi bila diumumkan juara pertandingan saya menganggapnya suatu bonus dan menjadi pembakar semangat untuk terus mendisiplinkan diri untuk mencapai berat badan yang lebih ideal. Sebab sebelum ini saya rasakan untuk kurus adalah suatu yang sukar. Sepanjang program Hadi berjaya menurunkan berat badan sebanyak 11.5 kg (90.6 kg ke 79.1 kg).

Tapi selepas apa yang dijalani sepanjang tempoh program ini rasanya ia tidaklah sesukar yang digambarkan sebelum ini. Cuma kita perlu pandai mengira berapa kalori yang masuk dan berapa pula kalori yang harus dibakar dan untuk membakar semula kalori tentunya dengan senaman yang konsisten.

Saya juga berjanji pada diri untuk terus kekal berdisiplin dalam bersenam dan juga mengawal pemakanan selepas ini sebab kejayaan ini tidak bukanlah datang sekelip mata. Biarpun sudah hampir setahun menamatkan cabaran, namun usahanya untuk menurunkan berat badan tidak pernah tamat.

Hadi mengaku dia masih mengamalkan cara penjagaan makanan yang diajar Kevin Zahri dahulu di samping aktif bersenam berjaya menurunkan beratnya yang dahulu 91kg (Oktober 2011) kepada 70kg (sehingga 2012). Walaupun berat sekarang bolehlah dikatakan baik, beliau masih cuba untuk menurunkannya supaya tubuh berasa lebih ringan. Hadi membuktikan dia berjaya apabila berupaya menakluki Gunung Kinabalu pada awal tahun lalu.Hantar Penyertaan Anda Di sini
 
Ayuh! Sertai Sambutan Hari Ibu Bersama Majalah HARMONIMajlis Minum Petang Ibu Ratu Hatiku 2013

Tarikh: 29 Mei 2013
Masa: 2.30 petang
Lokasi: Hotel Royale Chulan, KL.

Artis: Datuk Sheila Majid

IBU engkau Ratu Hatiku! Sempena sambutan Hari Ibu pada Mei ini, Majalah HARMONI terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd., akan menganjurkan Majlis Minum Petang Ibu Ratu Hatiku 2013 pada 29 Mei akan datang. Lebih istimewa pada tahun ini para tetamu yang hadir akan dihiburkan dengan penyanyi tersohor tanah air iaitu Datuk Sheila Majid.

Sempena dengan program ini, satu Anugerah Khas, Anugerah Tokoh Ibu HARMONI akan disampaikan kepada seorang tokoh wanita sebagai tanda pengiktirafan di atas sumbangan serta semangat dan kegigihannya yang wajar dijadikan contoh teladan bagi seluruh kaum wanita khasnya kaum ibu di negara ini. Untuk makluman semua, Tokoh Ibu pertama yang menerima anugerah ini ialah Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali dan diikuti dengan Datuk Maznah Hamid yang merupakan tokoh usahawan wanita yang cukup disegani. Pada tahun ini, seorang lagi tokoh akan menerima anugerah berprestij ini.

Selain itu, Majalah HARMONI juga turut menganjurkan peraduan menulis esei Ibu Ratu Hatiku kepada para pembaca semua. Anda hanya perlu meluahkan rasa kasih terhadap ibu tercinta dan nyatakan keistimewaan, pengorbanan dan penghargaan ibu dalam mendidik anak-anak sehingga menjadi insan yang berguna. Panjang esei tidak lebih daripada 300 patah perkataan sahaja dan tarikh tutup penyertaan pada 15 Mei 2013. Hadiah istimewa menanti anda berupa wang tunai, hadiah percutian untuk dua orang, dua hamper, trofi dan hadiah iringan yang cukup menarik.  Dapatkan borang di dalam majalah Harmoni ataupun daripada facebook harmoni dan juga muat turun di sini. Anda boleh menghantar esei melalui pos ataupun e-mel kepada kami di This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 

Selamat mencuba!


Muat Turun Borang Penyertaan di sini.
 
MENGEJAR MURAH TANPA MELUPAKAN KEBARKATAN UMRAH


Muat Turun Versi Penuh Di Sini

Mahal?  Mungkin tidak lagi.  Hasil perbincangan  semula  dengan pihak  Safirgotravel, agensi  pengendali umrah yang  dilantik  oleh  Al Islam  untuk  menjayakan  Program Kembara Umrah dan Ziarah musim kedua pada 6-16 Mei ini,  akhirnya  bersetuju menurunkan  sebanyak RM400  harga pakej umrah yang  telah ditetapkan  pada persetujuan awal iaitu RM6290.

Dengan penurunan  harga kepada  RM5880 untuk empat orang sebilik,  ia dilihat sebagai satu keistimewaan yang  perlu direbut oleh  masyarakat Islam  serta pembaca Al Islam.  Penurunan harga dibuat setelah pihak Safirgotravel mengambil kira  perpindahan  hotel dari  Mira Ajyad  di Mekah ke  hotel  Zahaby Al-Khalil yang sedikit pun tidak menjejaskan perkhidmatan yang  dijanjikan.  Cuma  jaraknya  agak  jauh sedikit dari hotel  asal yang  dipersetujui iaitu  kira-kira 500 meter berbanding hotel asal  sejauh 350  meter dari Masjidilharam. 

Menurut Pengarah Jualan  dan  Pemasaran Safirgotravel , Muhammad Abdul Latif,  jarak  hotel  hakikatnya bukan persoalan besar buat jemaah kerana  hotel kedua  yang menjadi  pilihan, perkhidmatan yang ditawarkan adalah sama dengan hotel  Mira Ajyad.  Ini kerana pihak pengurusannya adalah  sama.  Justeru ,  dari segi keselesaan dan  makanan  buffet  yang  dijanjikan,  tidak akan berubah.        

“Sememangnya kita mendahulukan keselesaan untuk jemaah. Namun jarak hotel bukanlah  perkara besar yang  perlu diberi perhatian yang  serius kerana ia sesuai dengan harga yang ditawarkan.  Apatah lagi  situasi di Mekah ketika ini  yang menyaksikan  banyak hotel-hotel lama dirobohkan , maka  soal  penempatan menjadi masalah utama  di sana. 

“ Pun begitu,  hotel yang dipilih adalah antara hotel yang paling hampir  dengan Masjidilharam  yang terletak di belakang hotel  Hilton yang masih tidak dirobohkan.   Justeru ia  tidak akan menyukarkan para jemaah untuk melaksanakan ibadat dengan  sempurna,” ujarnya. 

Dalam masa yang sama , Muhammad menjelaskan,  dalam meraih ibadat umrah yang diredhai Allah,  soal jarak  bukan faktor utama penentu  kesempurnaan ibadah.  Ujarnya,  ingatlah, setiap jemaah yang menghadirkan diri di kota Mekah  bertujuan melaksanakan amal ibadat serta mendapat keredaan  Allah  dan bukan untuk  mencari keselesaan  semata-mata. 

“Apa yang  kita cuba lakukan adalah yang terbaik  untuk jemaah.  Bahkan kalau difikirkan kembali,  jarak hotel yang sedikit jauh dari hotel pertama yang dipilih,  bukankah ia sebenarnya menyediakan lebih banyak ruang pahala  untuk jemaah. 

“Ingatlah setiap langkah kaki  orang mukmin yang  hendak ke masjid menunaikan  ibadah solat,  akan dikira pahalanya oleh  Allah.  Dan jadikanlah ibadat umrah ini tempat untuk meraih sebanyak mungkin pahala yang  Allah sediakan,” katanya. 

Muhammad turut  menjelaskan,  jemaah  yang mengikuti rombongan  kembara umrah ini tidak perlu risau  kerana  setiap perancangan yang  diatur dan dipersetujui bersama Al Islam,  adalah mengambil kira pengalaman  kembara umrah  yang pertama kali diadakan pada tahun lalu. 

Justeru,  ‘kekurangan’  yang ada  cuba  ditambah baikkan agar  penganjuran kembara umrah ini  dapat dilaksanakan  dengan sebaik mungkin. 

Ada beberapa faktor yang menyebabkan    ada kalanya beberapa kelemahan wujud.  Justeru,  buat penganjuran kali kedua,  ia  sedaya upaya dapat  diatasi dengan beberapa langkah awal.  Antaranya,  tiket penerbangan telah pun ditempah  dan begitu juga dengan hotel.  Insya-Allah dengan izin Allah, kedua-dua faktor ini tidak akan menjadi masalah.  Cuma jemaah hanya perlu mendaftarkan diri secepat mungkin kerana  tempat adalah terhad. 

“Hanya  80  tiket penerbangan yang telah pun ditempah dan kami tidak akan  mengambil lebih dari itu.  Oleh itu siapa cepat dia dapat,”katanya.

Berkenaan soal ziarah dan umrah,  Muhammad menjelaskan ia  adalah sebagaimana yang telah dijelaskan di dalam Al Islam sebelum ini.  Ujar Muhammad,  seperti  yang dijanjikan , jemaah akan  dibawa menunaikan umrah sebanyak empat kali iaitu ketika miqat di  Bir Ali,  Ja’ranah,  Hudaibiyah dan Tana’im.  Begitu juga tempat-tempat ziarah  juga sebagaimana yang  telah ditetapkan dan ditambah dengan melawat ke  kilang percetakan al-Quran,  Bukit Magnet dan Muzium Kaabah (jika dibenarkan oleh kerajaan Arab Saudi).   

Manakala  ziarah  di Muscat, Oman,  ia akan dilakukan dalam perjalanan  balik.  Kapal terbang ujarnya akan transit di Oman jam 3 pagi - jika tiada apa-apa halangan,  dan peserta akan dibawa ke hotel untuk berehat  dan mempersiapkan diri untuk program ziarah seterusnya.  Selesai sarapan jam  7.00  pagi, peserta  akan dibawa menziarahi  keunikan kota Muscat yang menjanjikan seribu satu panorama indah.  Sehingga jam  5.00 -5.30 petang, peserta  akan  dibawa balik kembali ke hotel dan bersedia untuk menaiki kapal  terbang untuk  kembali ke tanah air. 

Penat?  Bukan persoalan utama kerana peserta  akan dapat merehatkan diri di dalam kapal terbang  sepanjang penerbangan  balik.    Justeru tunggu apa lagi?  Daftarlah segera sebelum terlepas! Sila hubungi  03-89262999/019-2272630  (Sham) atau 03-89204090/0389203040 (Mohd Farhad)

 

 

 

 
JOM FIESTA! MERIAH


(Oleh: NORIMY AIMI / Foto: UNIT FOTO UKSB)

Bertepatan dengan tema karnival seisi keluarga, Jom Fiesta! berjaya menarik puluhan ribu pengunjung untuk ke karnival anjuran Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB)

Karnival yang berlangsung selama empat hari iaitu dari 24 hingga 27 Januari lalu diadakan di perkarangan Kompleks Sri Utusan, Bandar Baru Bangi, Selangor.

Penganjuran Jom Fiesta! turut mendapat kerjasama daripada Jamu Mak Dara yang bertindak selaku penaja utama serta Adabi sebagai penaja bersama.

Sepanjang empat hari Jom Fiesta! ini, pelbagai aktiviti diadakan yang mana setiap satunya mewakili majalah-majalah keluaran UKSB iaitu Wanita, Mastika, URTV, Al-Islam, Mangga, Saji, HAI, Harmoni, Pemikir, I-Sihat, Infiniti dan Iman.

Antaranya, pelancaran dua buah buku koleksi fesyen Muslimah iaitu Hijab Mode (Untuk Wanita Berkarier) dan Hijab Mode (Untuk Remaja) yang merupakan projek keluaran majalah Harmoni. Majlis pelancaran buku tersebut disempurnakan oleh personaliti TV popular, Datin Norjuma Habib Mohamed.

Turut menyaksikan acara perasmian tersebut ialah Pengarah Eksekutif/ Ketua Pengarang Majalah UKSB, Badrul Azhar Rahman dan Ketua Pegawai Operasi UKSB, Zurzaliza Bajuri.

Sementara itu diadakan juga Konsert Jom Fiesta! yang turut meraikan ulang tahun ke-43 penerbitan URTV yang merupakan majalah hiburan tertua di negara ini. Ramai bintang popular menjayakan konsert ini seperti Aaron Aziz, Shila Amzah, Jay Jay, Najwa Latiff, kumpulan Sleeq, Nassier Wahab, Adam AF, Siti Saida AF, Ifa Raziah, kumpulan Salam Muzik dan ramai lagi. 

Program berbentuk agama juga tidak ketinggalan mengisi jadual aktiviti Jom Fiesta! ini. Ia mewakili aktiviti yang dijalankan oleh majalah Al-Islam, majalah Islamik tertua di tanah air.

Antaranya termasuk sesi berbentuk bual bicara agama iaitu Bicara Cinta oleh Imam Muda, Muhammad Asyraf Mohd. Ridzuan dan Ketua Kaunselor Pusat  Kaunseling Majlis Agama Islam Negeri Sembilan, Norazman Amat.

Turut diadakan Konsert Mini Al-Islam yang menampilkan artis-artis daripada kumpulan Studio Muallaf.

Kemuncak bagi program yang diadakan oleh majalah Al-Islam ialah Bicara Ilmu yang membentangkan isu bertajuk “Dan Rasulullah Pun Tersenyum”.  Panel yang diundang untuk membicarakan isu tersebut ialah Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, Ustaz Haslin Baharim atau lebih dikenali dengan panggilan Ustaz Bollywood dan Ustaz Fauzi Mustafa. Sekumpulan penuntut dari Kolej Kejururawatan Murni, Nilai, Negeri Sembilan, hadir menyaksikan program ini. 

Sementara, ‘baby bongsu’ UKSB atau produk terbaru iaitu majalah Iman pula mengadakan aktiviti berupa perkhidmatan Kaligrafi yang dikendalikan oleh Inspirasi Khat Enterprise.

Buat pengunjung yang gemarkan sesuatu yang misteri pula dilihat menyerbu gerai majalah Mastika dan Infiniti yang menampilkan permainan-permainan seperti meneka berat jenazah, meneka nama hantu dan meneka duit yang ‘dicuri’ oleh toyol. 

Buat pengunjung wanita pula berpeluang mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti yang disediakan di gerai majalah Wanita, Harmoni dan Saji. Antaranya, khidmat solekan, urutan kaki dan demonstrasi masakan.

Gerai majalah URTV,  Mangga dan HAI pula sentiasa dikerumuni apabila artis-artis undangan hadir untuk beramah mesra dengan peminat. Diadakan juga sesi karaoke yang dibuka penyertaannya kepada orang ramai.
Selain itu, para pengunjung berpeluang membeli pelbagai jenis buku dengan harga ‘runtuh’ iaitu potongan sehingga 70 peratus. Buku-buku tersebut adalah terbitan UKSB sendiri serta Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. dan Printcorp Dawama.
 
ANUGERAH WANITA IKON Kembali
penaja wanita_icon
BADRUL Azhar Abdul Rahman (depan, tiga dari kanan) , Hanisah Omar (empat dari kanan) dan Normala Hamzah (dua dari kiri) bersama wakil para penaja Anugerah Wanita Ikon 2011/ 2012.

(Oleh: NORIMY AIMI / Foto: ZAKARIA IDRIS )

USAHA majalah WANITA mengiktiraf sumbangan dan peranan wanita dalam pembangunan masyarakat dan negara diteruskan menerusi Anugerah Wanita Ikon 2011/2012.
Acara kemuncak pencarian wanita yang akan dinobatkan sebagai Wanita Ikon 2011/2012 bakal berlangsung di Grand Ballroom, Hotel The Royale Chulan, Kuala Lumpur, pada 30 November ini.
Ini merupakan kali ketiga penganugerahan seumpama ini dianjurkan oleh WANITA, majalah berbentuk wanita dan kekeluargaan yang tertua di tanah air. Ia adalah terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB), anak syarikat Kumpulan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad.

Seramai lima finalis dipilih untuk bersaing merebut anugerah tersebut pada Malam Gala Anugerah Wanita Ikon 2011/2012. Mereka terdiri daripada Dr. Mumtaz Begam Abdul Kadir (Ketua Unit Kualiti, Kolej Profesional MARA, Melaka), Adillah Tan Sri
Ahmad Nordin (pemilik firma guaman Tetuan Adillah A Nordin) dan Ratna Datuk Nainy (Pengarah Urusan Nazra Sdn. Bhd.).

Selain itu, dua lagi finalisnya ialah Dr. Saaidah Abdul Rahman (Timbalan Pengarah Perhubungan Akademik, Kolej MARA Banting, Selangor) dan Narthreza Puteri Abdullah (Pengarah Eksekutif Talasco Dagang Sdn. Bhd.)
Majlis pengumuman para finalis anugerah tersebut diadakan di Heritage Club, Hotel The Royale Chulan, Kuala Lumpur, pada 7 November lalu.

Hadir pada majlis ini ialah Timbalan Ketua Pengarah MARA, Datuk Hanisah Omar; Pengarah Eksekutif UKSB, Badrul Azhar Abdul Rahman; Ketua Pegawai Operasi UKSB, Zurzaliza Bajuri dan Pengarang majalah WANITA, Normala Hamzah.
Menurut Normala Hamzah, pihaknya menerima sebanyak 32 pencalonan termasuk individu yang pernah disiarkan kisah kejayaannya menerusi majalah WANITA sebelum ini.

Ratna NainyBagaimanapun menerusi panel pemilihan finalis yang bersidang pada 31 Oktober lalu, memutuskan seramai lima finalis yang layak untuk bersaing ke peringkat kemuncak pada Malam Gala Wanita Ikon 2011/2012 nanti.
“Program ini bertujuan mencari pelapis kepada kaum wanita termasuk usahawan yang sedia ada agar boleh dijadikan ikon kepada wanita lain, terutamanya buat generasi muda,

“Justeru, pelbagai kriteria diambil kira untuk memilih finalis berkelayakan. Antara faktor yang kami tekankan ialah dari segi latar belakang, pendidikan, kerjaya dan kerja amal yang dilakukan oleh setiap individu berkenaan,” kata Normala Hamzah yang turut bertindak selaku ketua panel pemilihan anugerah itu.

Selain Anugerah Wanita Ikon 2011/2012, pada Malam Gala tersebut juga bakal menyaksikan penganugerahan Tokoh Wanita Ikon 2011/2012 yang akan disampaikan kepada bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Norma Yaacob.

Sebelum ini, Tokoh Wanita Ikon 2007 dianugerahkan kepada Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz. Kemudian, Tokoh Wanita Ikon 2008 pula dianugerahkan kepada tokoh pemimpin wanita disegani, Tan Sri Rafidah Aziz. Mumtaz Begam

Sementara, Anugerah Wanita Ikon yang pertama iaitu pada 2007 disandang oleh Datuk Normaziah Sheikh Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Megapadu Sdn. Bhd. dan pemilik produk kecantikan, Kayla Beverly Hills.

Anugerah Wanita Ikon 2008 pula menjadi milik Datuk Azlina Che Abdullah, Pengarah Urusan De Classic Life (Malaysia) Sdn. Bhd.

Adillah Ahmad NordinMajlis yang akan disempurnakan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Haminah Hamidun ini mendapat kerjasama daripada rakan kolaborasi strategik iaitu Majlis Amanah Rakyat (MARA).

Turut menjadi rakan strategik ialah D’navechee, Alfio Raldo, L’Oreal Paris, Habib, Harmony, RTM (AKW) dan Plus & Plus Travel & Tours.
 


Page 7 of 11