Shopping Bag (0) Items | RM 0.00

Create an account

Iklan eKarya

majalahsquare
HIJAB FESYEN ‘BUAH TANGAN’ TERBARU UKSB
hijabFesyenLaunching


(Oleh: NORIMY AIMI / Foto: UNIT FOTO UKSB)

PERKEMBANGAN hebat dalam dunia fesyen Muslimah di negara ini mendorong Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB) menerbitkan majalah bercirikan 
gaya hidup wanita Muslimah.

Produk terbaru daripada UKSB ini diberi nama Hijab Fesyen. Ia dilancarkan dalam satu majlis penuh warna-warni di Laman UKSB, Kompleks Sri Utusan, Bandar Baru Bangi, Selangor, pada 3 September lalu.

Majlis pelancarannya disempurnakan oleh Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Hashim Ahmad Makaruddin. 

Turut hadir, Pengarah Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Nasir Ali, Pengarah Eksekutif UKSB, Badrul Azhar Rahman dan Ketua Pegawai Operasi UKSB, Zurzaliza Bajuri.

Hijab Fesyen setebal 180 muka surat ini merupakan sebuah majalah bulanan. Ia mula diperkenalkan kepada pasaran tanah air sejak Julai lalu.

Datuk Siti Nurhaliza menghiasi muka hadapan keluaran sulung Hijab Fesyen.

Keluaran berikutnya (Ogos 2013), aktres terkenal Eja pula ditampilkan sebagai penghias muka hadapan majalah ini.

Terkini iaitu untuk keluaran September 2013, pengacara program ‘Hijab Stailista’ terbitan TV9 iaitu Ameera Zaini ditampilkan di kulit hadapan majalah ini. 

Hijab Fesyen yang berharga RM9.00 ini memenuhi selera wanita-wanita yang ingin mengikuti perkembangan fesyen Muslimah terkini.

Sementara itu, selaras dengan konsep Hijab Fesyen maka semasa majlis pelancaran majalah ini, sebuah pertunjukan fesyen Muslimah dipersembahkan buat para tetamu.

Seramai 12 orang peragawati menggayakan baju rekaan beberapa butik Muslimah terkenal iaitu Buttonmy Buttons, Ainon Kaman, Suci by Yatt 
Hamzah, Hijrah Couture dan Koleksi Cahaya Kasih. (PORTAL UKSB)
 
Agihan Sumbangan Zakat UKSB
(Oleh: MOHD AZRIN WAHID / Foto: SHAHIR NOORDIN)Bersempena kedatangan bulan Ramadan yang penuh keberkatan, Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB) menyumbangkan bayaran zakat perniagaan kepada empat buah institusi terpilih.

Ia terdiri daripada Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul Fuqaha di Sungai Merab, Bangi, Selangor. Madrasah Tahfiz al-Quran Syazwan, Ampang, Kuala Lumpur. Sekolah Agama al-Mustaqimah Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur dan Rumah Bakti al-Kausar, Bangi, Selangor.

Kesemua sumbangan zakat disampaikan oleh Ketua Pengarang Majalah UKSB, Badrul Azhar Rahman kepada para wakil institusi tersebut.

Mereka terdiri daripada Ustaz Azlan dari Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul Fuqaha. Sarimah Haris, Penaung Madrasah Tahfiz al-Quran Syazwan. Ustaz Zulkeflee, Guru Besar Sekolah Agama al-Mustaqimah dan Ir. Razali Basri dari Rumah Bakti Al Kausar.

Majlis yang berlangsung di Dewan Karya, Kompleks Sri Utusan, Bandar Baru Bangi, Selangor, pada 5 Julai lalu, turut dihadiri Ketua Pegawai Operasi UKSB, Zurzaliza Bajuri, Presiden Kelab Sukan UKSB, Firhat Yassir Omar, warga kerja UKSB dan para tetamu undangan.

Dalam majlis yang sama, Zurzaliza Bajuri dalam ucapannya turut mengumumkan projek amal UKSB yang akan diadakan sepanjang Ramadan. Ia melibatkan siri penyerahan bantuan berupa wang tunai serta barangan untuk pihak yang memerlukan termasuk keluarga susah, ibu tunggal dan anak-anak yatim.

Sementara itu pada majlis yang sama, Kelab Sukan dan Rekreasi Utusan Karya mengadakan majlis bacaan Yassin, tahlil serta doa selamat sempena kedatangan Ramadan. Kemudian, para tetamu diraikan dalam majlis makan tengah hari yang disediakan oleh ahli kelab sukan tersebut. (PORTAL UTUSAN KARYA)

 
Rahsia Juara Cabaran Sihat Turunkan Berat Badan


(Oleh: RAFIDAH ROSLI / Foto: ROSMAYNI JAMALI)SELEPAS enam minggu ‘didera’ mental dan fizikal dalam usaha untuk menurunkan berat badan, akhirnya Adly Hazry Hassan, 34, dinobatkan sebagai Juara Cabaran Sihat Musim Ketiga.
Adly menewaskan 29 peserta lain bagi Kategori Dewasa setelah berjaya mengurangkan sebanyak 24.7 kilogram (kg) iaitu 20.5 peratus.
Ketika majlis penutup yang diadakan di Menara Kuala Lumpur pada 15 Jun lalu, Adly membawa pulang wang tunai sebanyak RM4,000 dan hadiah sampingan daripada Avon dan D’Herbs. 

Ketika ditanya, apakah amalan yang membolehkannya ditabalkan sebagai pemenang, Adly memberitahu, dia hanya mengamalkan cara pemakanan yang betul sebagaimana saranan Penasihat Program ini, Kevin Zahri. 

“Saya amat pentingkan jumlah kalori yang keluar dan masuk. Contohnya,  saya makan awal pagi dengan setengah biji epal hijau. Sarapan kopi O dengan dua biji telur putih. Makan tengah hari pula, segenggam nasi, ikan bakar dan sayur rebus ataupun ulam. Minum petang, setengah potong buah-buahan dan makan malam sama ada tose, capati atau dada ayam.

“Selain kawal makan, bersenam juga penting. Bertugas mengikut syif di Jabatan Imigresen, menyebabkan waktu bersenam saya tidak menentu. Kalau tidak sempat bersenam waktu pagi, saya akan melakukannya pada sebelah petang atau malam,” katanya yang menyasarkan untuk menurunkan lagi berat badan ke 80 kg walaupun kini berasa cukup selesa dengan berat 95.7 kg.

Berat badannya sewaktu mula menyertai pertandingan Cabaran Sihat ialah 120.4 kg.
Tempat kedua dimenangi oleh Ahmad Zamani Mohd yang membawa pulang wang tunai sebanyak RM3,000 berserta hadiah sampingan.
Tempat ketiga pula dimenangi oleh Aida Hazlyn Hassan yang memenangi wang tunai sebanyak RM2,000 dan hadiah sampingan. 

Majlis ini dihadiri oleh Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia, Munshi Abdullah dan Ketua Pegawai Operasi Utusan Karya Sdn. Bhd., Zurzaliza Bajuri.
Dalam ucapannya, Zurzaliza Bajuri berkata, sepanjang enam minggu cabaran, para peserta didedahkan dengan pelbagai cabaran serta diajar cara pemakanan yang betul.

“Namun begitu, yang paling penting dalam cabaran ini adalah bagaimana para peserta dapat menggunakan ilmu yang telah mereka peroleh bukan setakat di sini, tetapi berterusan dan konsisten,” ujar Zurzaliza.

Sementara itu, Munshi Abdullah pula memberitahu yang Kementerian Kesihatan Malaysia menyokong sepenuhnya program berkaitan kesihatan seperti program Cabaran Sihat ini.

Musim ketiga ini turut mempertandingkan Kategori Remaja. Ia dimenangi oleh Mohd Nasriq Mohd Ramly. 

Nasriq berjaya menurunkan sebanyak 16.6 kg dan membawa pulang wang tunai sebanyak RM2,000 berserta hadiah sampingan daripada Avon dan D’Herbs. 
Tempat kedua pula dimenangi oleh Muhammad Luqman Md Daud yang menerima wang tunai sebanyak RM1,500. Diikuti oleh Nor Zulaiha Mohd Amin di tempat ketiga yang membawa pulang wang tunai sebanyak RM1,000. 

Majlis penutup yang dihoskan oleh Nabil Ahmad itu turut dimeriahkan dengan persembahan nyanyian oleh Najwa Latif dan Aweera.

Antara rakan strategik yang menaja program Cabaran Sihat kali ini adalah Kementerian Kesihatan Malaysia, Celebrity Fitness, Menara Kuala Lumpur, Universiti Putra Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, Fonterra, Avon, D’Herbs dan Yakult. (PORTAL UTUSAN KARYA)

 
Tokoh Ibu Harmoni 2013


Oleh: Ruhaya Ab. Hamid & Aini Roshidah Ahmad Mawawi
Foto: Razali Mohamed, Jasman Md Noor, Shah Affendy Md Sallehudin & Muhammad Amir Zulfakar

Tan Sri Zaleha Ismail Dirai Penuh Gemilang


IBU, engkaulah ratu hatiku. Jasa dan pengorbanan ibu sentiasa tersemat di hati anak-anak. Lantas, bersempena sambutan Hari Ibu pada Mei lalu, Majalah HARMONI dengan kerjasama Jamu Mak Dara (JMD)telah menganjurkan Majlis Minum Petang Ibu Ratu Hatiku 2013. Dalam majlis penuh bermakna itu, mantan Menteri Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat, Tan Sri Zaleha Ismail telah dipilih sebagai penerima Anugerah Tokoh Ibu Harmoni 2013.

Penganugerahan tersebut diberikan sebagai menghargai jasa dan sumbangan beliau terhadap pembangunan negara khususnya kaum wanita. Anugerah itu juga adalah sebagai pemangkin yang boleh dijadikan teladan oleh semua golongan wanita terutamanya kaum ibu di negara ini untuk mengikut jejak langkah beliau yang sentiasa bersemangat tinggi dan berjaya membentuk sebuah keluarga bahagia.

Bertempat di Taming Sari Grand Ballroom, Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur, majlis yang dihadiri lebih 400 orang tetamu ini berlangsung dengan penuh meriah. Dewan yang dihias indah bertemakan warna rasmi HARMONI iaitu merah jambu dan ungu dipenuhi dengan kehadiran para tetamu yang terdiri daripada tetamu VVIP, VIP, para penaja dan pembaca setia HARMONI.

Tetamu VVIP yang hadir bagi menyempurnakan majlis pada petang itu ialah isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman. Turut mengiringi kehadiran Puan Sri Norainee Abdul Rahman ialah Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin, Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak, Pengarah Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Nasir Ali, Ketua Pengarang Majalah Utusan Karya Sdn. Bhd., Badrul Azhar Abdul Rahman, Ketua Pegawai Operasi Utusan Karya Sdn. Bhd., Zurzaliza Bajuri, Pengasas Jamu Mak Dara, Syed Muhammad Gadaffi Syed Ali bersama ibunya, Halimah Shuib.

Bagi memohon keberkatan, majlis yang dikendalikan oleh pengacara Malaysia Hari Ini, Ahmad Fedtri Yahya dan Pengarang Hiburan Utusan, Tengku Khalidah Tengku Bidin ini dimulakan dengan bacaan doa oleh Mohd Faidurrida Yussof. Usai bacaan doa, tetamu dihiburkan dengan persembahan tarian tradisional oleh sekumpulan kanak-kanak dari Swatari. Acara pembukaan majlis juga diserikan dengan nyanyian anak kecil berbakat besar, Adik Ifwat Iz’aan yang mendendangkan lagu Oh Ibu dan Ibu Ratu Hatiku.

Majlis kemudiannya diteruskan dengan ucapan alu-aluan daripada Badrul Azhar. Sambil tetamu menikmati juadah minum petang, acara diteruskan dengan tayangan video daripada Akademi Remaja Islam Autisme (ARISMA) yang ditubuhkan khusus bagi membantu anak-anak penghidap autisme meningkatkan kemahiran hidup. Sebagai media rasmi kepada ARISMA, Majalah HARMONI turut memainkan peranan dalam usaha mencari dana melalui sumbangan orang ramai mahupun korporat bagi membantu akademi ini.

Lebih bererti, apabila tetamu turut dihiburkan dengan persembahan bertenaga oleh remaja autisme, Umar Hasfizal dengan lagu Number One dan Sedetik Lebih. Remaja berusia 15 tahun ini merupakan ikon kepada anak-anak autisme yang mempunyai bakat luar biasa dalam nyanyian dan telah mempunyai album sendiri.

Tumpuan tetamu kemudiannya terarah ke pentas apabila lapan orang model jelita tampil memperagakan 16 busana koleksi terbaru dari Butik Cosry.

KEJUTAN BUAT SEORANG IBU

Usai peragaan fesyen, majlis diteruskan dengan segmen khas daripada penaja utama, Jamu Mak Dara. Dalam segmen ini, Pengarah Urusan JMD, Syed Gadaffi Syed Ali yang lebih mesra disapa Abib, menyampaikan ucapan buat ibu kesayangannya, Ibu Halimah Shuib. Suasana bertukar syahdu apabila Abib menceritakan pengorbanan ibunya dalam membesarkan mereka lima beradik selain meluahkan rasa kasih seorang anak yang tidak berbelah bahagi kepada ibunya.

Menambahkan lagi kesyahduan di hati tetamu, Abib turut menyiarkan sebuah video yang dicipta khas bagi memaparkan perjalanan hidup keluarga mereka yang penuh dengan kesusahan sebelum berjaya membina empayar perniagaan. Selain itu, Abib juga menghadiahkan sebidang tanah kepada ibunya sempena sambutan Hari Ibu tahun ini yang ternyata cukup menyentuh hati sekali gus menggembirakan hati ibu kesayangannya itu.

PEMENANG PERTANDINGAN ESEI

Seperti sambutan majlis hari ibu yang diadakan pada tahun-tahun sebelumnya, pertandingan menulis esei Ibu Ratu Hatiku yang merupakan salah satu acara wajib turut diadakan. Pertandingan itu mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada pembaca setia HARMONI apabila menerima lebih 400 penyertaan. Daripada jumlah penyertaan tersebut, hanya seorang peserta bertuah yang dipilih sebagai pemenang.

Untuk tahun ini, HARMONI sepakat memilih pasangan Maznah@ Hasnah Hashim dan anaknya Seri Windawaty Mohd. Ibrahim selaku pemenang. Menceritakan kisah pengorbanan ibu dalam membesar dan mendidik anak-anak sehingga berjaya menjawat jawatan yang boleh dibanggakan, esei itu berjaya membuatkan pasangan anak-beranak itu membawa pulang wang tunai bernilai RM3,000, trofi kristal tajaan D’or Rue dan pakej percutian untuk dua orang ke Jakarta tajaan Boman Travel & Tours Sdn. Bhd.
Selain itu, mereka juga memenangi barang kemas tajaan Rafflesia, kain eksklusif Jakel, beg tangan sumbangan Alfio Raldo, hamper kecantikan AVON serta jambangan bunga dari @bloom.com.my

PELANCARAN MAJALAH BARU

Di majlis yang sama turut dilakukan majlis pelancaran majalah terbaru terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd., IBU & ANAK. Mula berada di pasaran mulai bulan Jun ini, acara pelancaran majalah keibubapaan yang mengemukakan banyak informasi terkini tentang penjagaan dan didikan kanak-kanak itu telah disempurnakan oleh Puan Sri Norainee.

Editor majalah, Noor Hazani Musa yang diiringi oleh tiga orang kanak-kanak comel serta dua orang artis, Siti Nordiana dan Anita Baharom bersama anak masing-masing turut berada di pentas untuk menjayakan acara pelancaran.

PERSEMBAHAN MEMUKAU DATUK SHEILA MAJID

Setelah selesai acara penyampaian hadiah dan anugerah, acara yang paling dinanti-nantikan oleh para tetamu akhirnya tiba apabila pengacara majlis menjemput Datuk Sheila Majid untuk ke pentas bagi menghiburkan semua hadirin dengan rangkaian lagu popularnya seperti Sinaran, Dia, Wanita, medley Lagenda, Antara Anyer dan Jakarta... serta lagu Inggeris Can’t Take My Eyes Off You.

Saat Sheila muncul, tetamu bagaikan terpukau. Bukan sahaja kerana lontaran vokalnya yang bertenaga, tetapi kerana kejelitaan wajah serta persalinan glamor yang tersarung di tubuh genitnya. Keterujaan tetamu semakin bertambah apabila Sheila cukup sporting untuk turun dari pentas dan bermesra serta bergambar bersama mereka.

Bagi memeriahkan majlis, pihak HARMONI turut menyediakan 100 hadiah cabutan bertuah untuk dibawa pulang oleh para tamu. Paling istimewa merupakan pakej percutian empat hari tiga malam ke Chiang Mai, Thailand untuk dua orang tajaan Safirgotravel. Selain itu, terdapat juga pakej tajaan Red Box bernilai RM1,500, beg tangan sumbangan Alfio Raldo dan Pierre Cardin, tudung Ratu, Najjah, Aidijuma dan Butik Mama. Tidak ketinggalan hamper tajaan ADABI, baucar penginapan dan bufet hotel serta banyak lagi.

Dalam menjayakan majlis minum petang ini, HARMONI berterima kasih kepada penaja bersama yang terdiri daripada Kelab Tun Teja, Alfio Raldo, Jakel, @bloom.com.my, Ringgit Eureka Sdn. Bhd., Boman Travel & Tours Sdn. Bhd., Hot Perfumes & Air Fresheners, Cosry Couture, Avon dan Bateel.

Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada rakan-rakan strategik yang terdiri daripada Safi Rania Gold, Felinna, Miroza Leather (M) Sdn. Bhd. (Pierre Cardin), Jerneh, Magada Entertainment Sdn.Bhd., Prolintas, KS Cosmetics Sdn.Bhd. (KeepSlim), Aura White, Red Box, Safir Go Travel & Tours Sdn.Bhd., Meh Rasa Johor, Nicky Sandra Cookies, Wonderland Primary Sdn. Bhd. (produk Upin & Ipin), Adabi, Annabella House of Theraphy, Aidijuma, Najjah, Ratu dan Butik Mama.
 
Jom Sertai Cabaran Sihat Musim 3
ADAKAH anda berdepan masalah berat badan dan ingin mengurangkannya? Ingin mengetahui cara terbaik dan sihat (tanpa mengambil pil kurus atau menahan lapar) menurunkan berat badan di samping bersama memenangi wang tunai RM4,000? Ingin mengikut jejak langkah Fadhlul Hadi (pemenang musim pertama) atau Hazim Badri (pemenang musim kedua)? Adakah anda ingin bersama 40 peserta lain dalam menurunkan berat badan?

Nak join? Dapatkan informasi pendaftaran dan lain-lain info di sini.
Hazim Juara Cabaran Sihat Musim ke-2 !SAYA Muhammad Hazim Badri, pemenang Cabaran Sihat Musim ke-2. Percaya tak kalau saya beritahu ketika memulakan pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada tahun 2001, berat saya hanyalah sekitar 80 kg? 

Corak hidup sebagai pelajar yang sering tidur lewat dan makan tidak menentu waktu, membantu kepada ‘perkembangan’ berat badan saya ketika itu sehingga mencecah 115kg! Lebih teruk lagi, corak kehidupan yang tidak sihat berterusan hingga ke zaman pekerjaan pada tahun 2009 iaitu sebagai kakitangan di sebuah unit beruniform di Johor. 

Oleh sebab saya memang seorang yang ‘kuat’ makan, ditambah mempunyai pendapatan yang tetap, memilih pelbagai jenis makanan enak dan lazat untuk dinikmati tidak pernah menjadi halangan. 
Gaya hidup itu diteruskan sehinggalah pada satu ketika saya mula merasa lenguh kaki dan sakit pada bahagian tapak kaki setiap kali berjalan. Ketika itu, barulah saya sedar beratnya kini sudah mencecah sehingga 121kg! 

Seperti kebanyakan individu lain yang bertubuh besar, saya juga tidak ketinggalan mencuba produk kesihatan bagi menurunkan badan. Setelah hampir sebulan menggunakannya, ada perubahan positif. Namun kebergantungan terhadap produk yang terlalu tinggi dan komitmen bulanan sedikit sebanyak menghalang untuk saya mendapatkan set tambahan. Semangat saya mula goyah.

Saya mula mencari tip-tip mengurangkan berat badan di Internet sehinggalah terjumpa blog Kevin Zahri dan telah terbaca iklan mengenai Cabaran Sihat. Tanpa membuang masa saya terus mengisi borang dan menghantarnya secara online. Alhamdulillah saya diterima dan memulakan cabaran pada ketika itu dengan berat 105.3kg.

Akhirnya setelah tujuh tahun tidak pernah mencapai berat di bawah angka 100, saya berjaya melakukannya menerusi Cabaran Sihat. Ia benar-benar memberi kepuasan. Malahan kejayaan ini membentuk keyakinan dan stamina diri.

Menjalani program seumpama ini merupakan pengalaman yang amat berharga buat saya. Aktiviti-aktiviti seperti aerobik, berbasikal, paintball dan juga merentas desa benar-benar menguji daya kemampuan saya dan banyak membantu kepada penurunan berat badan ini. Di samping ilmu dan nasihat yang diperoleh dari Kevin sendiri, saya tidak pernah ambil remeh.

Ilmu yang saya dapat terutamanya dari segi pemakanan, kecergasan memang tidak akan disia-siakan. Walaupun cabaran program ini telah tamat namun pada saya cabaran untuk diri baru saja bermula dan saya berazam untuk menurunkan berat badan ke tahap yang lebih ideal. 

Saya ingin kongsi kejayaan ini dengan isteri juga iaitu Nazatulsyima yang paling banyak memberi sokongan,” ujar Hazim yang banyak menjadikan kisah kejayaan individu lain sebagai sumber inspirasinya membentuk tubuh idaman.

Sepanjang enam minggu cabaran, Hazim kini memiliki berat badan 90.6kg setelah berjaya menurunkan berat badan beliau sebanyak 14.7kg. Walaupun sudah berjaya menurunkan berat badan, beliau berazam untuk menurunkan lagi berat 15 hingga ke 20kg sehingga hujung tahun ini. 
Hadi Juara Cabaran Sihat Musim Pertama 


SUDAH tentunya saya merasa cukup gembira pertamanya kerana misi utama menyertai program ini adalah untuk mencabar diri sama ada saya boleh berjaya atau tidak untuk mengurangkan berat badan. 

Jadi bila diumumkan juara pertandingan saya menganggapnya suatu bonus dan menjadi pembakar semangat untuk terus mendisiplinkan diri untuk mencapai berat badan yang lebih ideal. Sebab sebelum ini saya rasakan untuk kurus adalah suatu yang sukar. Sepanjang program Hadi berjaya menurunkan berat badan sebanyak 11.5 kg (90.6 kg ke 79.1 kg).

Tapi selepas apa yang dijalani sepanjang tempoh program ini rasanya ia tidaklah sesukar yang digambarkan sebelum ini. Cuma kita perlu pandai mengira berapa kalori yang masuk dan berapa pula kalori yang harus dibakar dan untuk membakar semula kalori tentunya dengan senaman yang konsisten.

Saya juga berjanji pada diri untuk terus kekal berdisiplin dalam bersenam dan juga mengawal pemakanan selepas ini sebab kejayaan ini tidak bukanlah datang sekelip mata. Biarpun sudah hampir setahun menamatkan cabaran, namun usahanya untuk menurunkan berat badan tidak pernah tamat.

Hadi mengaku dia masih mengamalkan cara penjagaan makanan yang diajar Kevin Zahri dahulu di samping aktif bersenam berjaya menurunkan beratnya yang dahulu 91kg (Oktober 2011) kepada 70kg (sehingga 2012). Walaupun berat sekarang bolehlah dikatakan baik, beliau masih cuba untuk menurunkannya supaya tubuh berasa lebih ringan. Hadi membuktikan dia berjaya apabila berupaya menakluki Gunung Kinabalu pada awal tahun lalu.Hantar Penyertaan Anda Di sini
 


Page 7 of 12